T K

TOFAŞ Türk Otomotiv Fabrikası A.Ş. - İnovatif Altyapı Çözümleri Projesi

Proje İçeriği

Projemiz "Business Continuity & Disaster Recovery with HCI" başlığı ile hayata geçirdiğimiz projemizdir. Bütün production altyapımızı HyperConverged sistemler ile maliyeti %50 azaltarak dizayn ettikten sonra üretim ortamlarımızı ve Tofaş'ın sinir sistemini oluşturan sistemlerimizin hizmet kesintisi yaşamaması için çalışmalarımıza başladık. yine Hyperconverged sistemler ile Felaket Merkezimizi ve İş Sürekliliği Merkezimizi de %50 daha düşük maliyet ile tasarladık. şu anda 3 veri merkezimiz mevcut, Bursa - DC-1 -Ana Veri Merkezi, Bursa DC-2 - İkincil Veri Merkezi (aynı kampüste MAN bağlantılı) ve İstanbul Disaster DC - Felaket Kurtarma Merkezi. eğer ana veri merkezimizde herhangi bir tekil problem yaşarsak sistemlerimiz DC-2 olan ikincil veri merkezimizden hizmet verebilir durumdadır, eğer Ana Veri Merkezimiz ile birlikte fabrikada ve Bursa da bir sorun yaşarsak (Deprem, Sel vb.) sinir sistemlerimiz (SAP, KFK, Bayiler, Satış Kanalları gibi) İstanbul da kurguladığımız Felaket Kurtarma Merkezimizden hizmet verebilir durumdadır. İş Sürekliliği yani Bursa DC-2 tasarımımız 0 RTO ve RPO ile hizmet verecek şekilde strech cluster modeli ile tasarlanmıştır, herhangi bir sorunda sistemler herhangi bir kesinti yaşamadan DC-2 den hizmet verebilir durumdadır. Felaket Kurtarma Merkezimiz ise >=5 sn RPO ve >=1 min. RTO ile hizmet verebilecek şekilde asenkron replikasyon modeli hayata geçirilmiş ve disaster senaryoları ile kurguları tamamlanmıştır. 6 ayda bir ilgili veri merkezlerindeki testlerimizi ve senaryolarımızı gerçekleştiriyor ve bunları kayıt altına alıyoruz. bizim için disaster testleri yapmak kurguladığımız sistem ile çok basit bir duruma gelmiştir ki tek tık ile hizmetlerimiz İstanbul dan test edilebiliyoruz. Felaket Kurtarma Merkezimizde EFatura için Felakaet testini gerçekleştirdik ve başarılı bir test sonrası EFatura kesmek için yasal onayımızı da ilgili kurumdan kolaylıkla sağladık.


Projenin Amacı

ilhan.goksu@tofas.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Mevcut süreçleri iyileştirmek, yalınlaştırmak ve kesintisiz hizmet vermenin yanında yeni bir teknoloji olan Hyperconverged sistemler kullanılarak maliyetlerimizi de önemli ölçüde azalttık.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

%50 maliyet avantajı sağlayan ve yeni bir teknoloji olan Hyperconverged sistemler ile birlikte kurgulanan vSAN strech-cluster mimarisi.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projemizin fikir aşamasından başlayarak tüm üst yönetimden aldığımız destek, projenin canlıya geçiş zamanına kadar devam etmiştir. Projemizin sponsorları proje boyunca yaşadığımız her zorlukta ekibe destek olmuştur.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Projemiz Tofaş ve İştiraklerinin tüm bölümleri için fayda sağlamaktadır, herhangi bir tekil veya toplu bir felaket durumunda içeriye veya dışarıya aktif hizmet veren tüm birimler yine kaldıkları yerden hizmet vermeye devam edebileceklerdir.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Kurguladığımız sistemler düşük maliyetli olduğundan disaster bile olsa yine All-Flash diskler ile tasarlanmıştır, bunu yapmaktaki amacımız Test-Geliştirme ve QA ortamlarımızı Felaket Kurtarma Merkezinden besleyerek ilave donanım ihtiyacını da ortadan kaldırmaktır. bilindiği gibi felaket merkezlerinde ki kaynaklar sadece felaket anlarında kullanılmak için kurgulanır biz ise bu kaynakları aktif olarak Test-Geliştirme ve QA ortamlarımıza aktif hizmet verir duruma getiriyoruz.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projemiz Tofaş'ın Proje, Sistem ve Network Ekipleri 7 kişilik çekirdek kadroyu oluşturuken ~10 kişi de "Key User" ünvanı ile görev almıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

DellEMC, Vmware, Fiat Crysler Automotive, IBM-NPO, Koç Sistem, Emerson, Vertiv